Klopt

Internetwijsheden, dat klopt!

Wijsheid #3

E-mails waar je niet om gevraagd heb moet je altijd met voorzichtigheid behandelen. Zeker wanneer er bestanden bijgesloten zijn. Zo'n bijlage (attachment) kan een kwaadaardig programma zijn.

De afzender van het bericht zegt helemaal niets! Afzenders zijn te vervalsen en computers die besmet zijn met een virus gaan vaak zelfstandig e-mail versturen naar de adressen in het adresboek van de geïnfecteerde computer. Dat de afzender een bekende van je is, is geen reden om een ongevraagde bijlage te vertrouwen.

Bijlangen die je kunt vertrouwen omdat het onmogelijk is dat daar virussen in verstopt zitten zijn:

 • plaatjes (bestanden eindigend op b.v. .gif, .jpg, .jpeg, .png, .bmp, .tif of .tiff)
 • mp3 (.mp3)
 • platte tekst (.txt)

Bestanden die je nooit moet vertrouwen en die je, als je ze ongevraagd toegestuurd krijgt, het beste meteen ongeopend kunt weggooien, zijn:

 • Programma's (.exe, .com, .scr, .dll. Programma's kunnen alles doen wat ze willen met je computer, vaak zonder dat de gebruiker het merkt. Een programma kan wat anders lijken te doen en stiekem ook een virus bij zich hebben. De afzender hoeft dit niet door te hebben, of een programma kan besmet zijn door de computer van de afzender, maar zou ook onderweg over het internet besmet geraakt kunnen zijn. Als het programma je ongevraagd is toegestuurd moet je het ongeopend weggooien, maar ook al wist je dat het zou ontvangen of heb je er zelfs zelf om gevraagd kan een programma niet zo maar vertrouwd worden.)
 • screensavers (.src) screensavers (programma's voor schermbeveiliging) zijn feitelijk gewone programma's en moeten op dezelfde manier behandeld worden.
 • Microsoft Word bestanden (.doc. Microsoft heeft een aantal handige mogelijkheden aan Word toe willen voegen, maar heeft dat op een manier gedaan dat kwaadwillenden daarmee schade kunnen toebrengen aan bestanden van de gebruiker, e-mail kunnen verzenden en meer. Zonder dat de gebruiker dat kan voorkomen of zelfs maar in de gaten heeft. Vraag de afzender de tekst als tekst in een e-mail te sturen, niet als bijlage.)
 • Microsoft Powerpoint bestanden (.pps, om dezelfde reden)
 • Microsoft Office bestanden (.mdb, .xls, .doc, .pps. Microsoft office heeft veel zaken met anderen gecombineerd. Dat kan handig zijn, maar blijkt ook op zeer grote schaal misbruikt te worden door kwaadwillenden om virussen te maken. Er kan simpelweg te veel met Microsoft Office gedaan worden.)
 • Windows Audio bestanden (.wav, .wma. Het is bij deze formaten mogelijk om programma's toe te voegen aan de inhoud of automatisch webpagina's openen(die virussen kunne bevatten of andere angewenste dingen kunnen doen) wanneer het bestand wordt afgespeeld. Dit wordt door virussen gebruikt om zich te verstoppen)
 • ASF-video (.asf, .avi. om dezelfde reden)
Overtuig je zelf om wat voor bijlage het gaat voordat je hem opent. De tekens achter de laatste punt zijn daarvoor bepalend. 'bestand.txt' is een tekst-bestand , 'bestand.txt.com' is een programma. Weet je het niet zeker, open het dan niet!

Bij alle ongevraagd toegestuurde bijlagen is het verstandig om eerst bij de afzender na te vragen of hij jou het bestand heeft gestuurd. De afzender kan vervalst zijn of de computer van de afzender kan besmet zijn met een virus en zonder toestemming van de afzender het bestand verstuurd hebben. Ken je de afzender niet, gooi het bestand dan zowiezo (ongeopend) weg.

(kerst-)kaarten
Rond feestdagen is het leuk om kaartjes te sturen, ook via e-mail. Een leuke kerst-kaart met een besneeuwd landschap, een knipperende kestboom en kerstballen die vallen als je ze aanklikt, lijkt misschien een onschuldig vermaak, maar als het om een van de formaten waarvoor ik hierboven waarschuw gaat, kan het ook een virus in zich herbergen. Zo'n kerstkaart wordt veelvuldig doorgekopieert omdat hij zo leuk is, maar de kans bestaat dat na ergens na kerst opeens een tijdbommetje af gaat dat in de kerstkaart verstopt zat en daarmee vele computers onbruikbaar maakt. Ook de afzender(s) hebben dat waarschijnlijk helemaal niet geweten toen ze het bestand goedbedoeld als kerstgroet rondstuurden.
Open nooit gevaarlijke bestanden die je ongevraagd krijgt toegstuurd. Zelfs niet als je nog zo zeker weet wat de inhoud zal zijn. Een stiptease danseresje dat achter je muispointer aan loopt is leuk, maar juist omdat veel mensen dat programma aan anderen zullen doorsturen 'omdat het zo leuk is', maakt het programma een aantrekkelijk object voor virusschrijvers om een virus in te verstoppen. En wie weet waar zo'n grappige bijlage al helemaal geweest is. Grote kans dat het al een aantal keer de wereld is rond gegaan.

Ik denk dat ik een virus op mijn computer heb, wat nu?
Heb je het idee dat je computer door een virus besmet is geraakt? Bijvoorbeeld doordat anderen je er op attenderen dat ze vreeemde e-mails van je hebben ontvangen. Zet dan je computer uit en haal er iemand bij die verstand heeft van Virus-bestrijding. Vertrouw niet blind op virusscanners; virusscanners lopen altijd enkele weken achter en bieden geen bescherming tegen onbekende virussen. Wanneer een nieuw virus ontdekt wordt zal zo snel mogelijk de virus-scanner doord e producent ge-update worden, maar dan kan het voor jou al te laat zijn.


Bekijk ook de andere wijsheden:
 1. Waarschuwingen per e-mail voor virussen
 2. Bedrijven die om je wachtwoord vragen
 3. E-mail bijlagen (attachments)

Vragen, opmerkingen of andere bijdragen voor deze website kun je e-mailen naar @klopt.nl
©2001- klopt.nl    klopt.nl is een privé-domein en is NIET te koop