Klopt

Internetwijsheden, dat klopt!

Wijsheid #2

Het kan gebeuren dat een medewerker van je internet-provider of een website waar je wel eens komt, of zelfs je bank/giro (althans, iemand die zich als zodanig voordoet) jou vraagt om je log-in gegevens aan hem te e-mailen of op een website in te vullen.
 • Doe het niet!
 • Het verzoek is nep!
 • Je geeft je wachtwoord aan kwaadwillenden!

  Banken, internet-providers en webmasters zullen je nooit om je gegevens vragen, die staan immers al in hun computersysteem. Wordt je om om gegevens gevraagd dan moet je meteen op je hoede zijn. En als om je wachtwoord gevraagd wordt moet je beseffen dat het zeker een valstrik betreft.

  Het is eenvoudig om een misleidend afzender-adres of website-adres op te geven.

  • KL0PT.NL en k1opt.nl lijken bedrieglijk veel op klopt.nl, maar zijn niet hetzelfde. (in de eerste is de hoofdletter 'o' vervangen door het getal nul en in de tweede is de kleine letter "L" vervangen door het cijfer één).
  • www.heinekenbier.nl is geen website van het biermerk Heineken. (Op www.sidn.nl kun je controleren van wie een adres is, maar ben ook hier bedacht op spelfouten e.d. en bedenk dat het mogelijk is dat valse namen en adressen zijn opgegeven. Als op www.sidn.nl iets vreemds staat dan is dat een goede aanwijzing dat er iets vreemds aan de hand is, maar lijkt het allemaal te kloppen dan is dat nog steeds geen garantie dat het ook werkelijk in orde is.)
  • www.albertheyn.nl en www.alberthein.nl zijn van de supermarktketen Albert Heijn, maar hadden net zo goed van anderen kunnen zijn, die om wat voor reden dan ook jou naar hun site willen trekken. Als je www.albertheijn.nl verkeerd typt loop je kans op de site van iemand anders terecht te komen. Onder andere om te voorkomen dat klanten door typfouten op verkeerde websites terecht komen heeft Albert Heijn ook adressen met waarschijnlijke typefouten opgekocht.
  • Een truc die veel gebruikt wordt is het adres van een website zo lang te maken dat belangrijke delen uit het zicht staan. De URL http://www.belastingdienst.nl/registratiecontrole/   ...     @klopt.nl kan makkelijk kunnen worden aangezien voor een adres van de belastingdienst wanneer de rechter helft van het adres buiten het scherm valt of niet goed opgelet wordt. De website waar naar toe verwezen wordt lijkt vaak bedrieglijk echt op de echt website.
  • Door fouten in, of juist gewone mogelijkheden van, je browser kan het mogelijk zijn om de adressen van oplichters te verbergen.
  • Deze lijst is zeker niet volledig, maar geeft een aantal veelvoorkomende trucs
  Als je onverwacht een website-adres krijgt toegemaild kun je het beste het adres overtypen. Zo voorkom je dat onopvallende trucjes als het vervangen van letters door cijfers of spelfouten niet worden opgemekt. Klik nooit op links in e-mails waar jij niet om gevraagd hebt, zelfs al lijkt hij afkomstig te zijn van een bedrijf waar je klant bent.
  Gebruik bookmarks/favorieten om belangrijke websites mee vast te leggen. Daarmee voorkom je dat je een typfout maakt en op een site die bedrieglijk echt op de site doe je eigenlijk bedoelde lijkt en je nietsvermoedend je wachtwoord intypt en bij kwaadwillenden doet belanden. Als een website net even iets anders aanvoelen dat je gewend bent van die website, controleer dan of je wel de website voor je hebt die jj denkt voor je te hebben, je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.

  Als je een website(-adres) niet vertrouwt, probeer dan de website te vinden (zonder de naam waarover je twijfelt te gebruiken) via zoekmachines als www.google.com of www.duckduckgo.nl of via www.startpagina.nl. Of neem contact op met het bedrijf op een andere manier dan welke zij zelf voorstellen. Vertrouw je een verzoek van ze niet of wil je het gewoon zeker weten? zoek hun telefoonnummer op, bel ze en vraag of het bericht inderdaad van hen afkomstig is.


  Bekijk ook de andere wijsheden:
  1. Waarschuwingen per e-mail voor virussen
  2. Bedrijven die om je wachtwoord vragen
  3. E-mail bijlagen (attachments)

  Vragen, opmerkingen of andere bijdragen voor deze website kun je e-mailen naar @klopt.nl
 • ©2001- klopt.nl    klopt.nl is een privé-domein en is NIET te koop