Klopt

Internetwijsheden, dat klopt!

Wijsheid #1

Krijg je wel eens e-mails met waarschuwingen voor virussen, andere e-mails of andere niet aan jou persoonlijk gerichte berichten waarbij je wordt opgedragen het bericht aan zoveel mogelijk personen te sturen? (Vaak nog aangevuld met vele adressen aan wie het adres al is gestuurd.)

 • Stuur het bericht niet door!
 • De waarschuwing is nep/een grap!
 • Je helpt spammers/scammers aan jouw (en andermans) adressen!

  Als je het bericht toch per se wilt doorsturen naar iedereen, verwijder dan op zijn minst ALLE adressen die er in genoemd worden en zet de adressen waar je het naar toe stuurt op de BCC (niet op de TO of CC). Er hoeft maar 1 spammer tussen alle personen aan wie jij het bericht doorstuurt (of aan wie zij het weer doorsturen etc.) te zitten en alle adressen in het bericht zullen worden opgenomen in allerlei spam-lijsten. Jouw adres, de adressen waar jij het bericht naar doorstuurt (met uitzondering van de adressen die je als blinde kopie opneemt), je gooit ze allemaal te grabbel.

  Jij hebt er waarschijnlijk geen zin in dat jouw adres in op allerlei spam-mailinglijsten terecht komt (en de personen wiens adressen al in het bericht stonden willen waarschijnlijk ook niet dat dat met hun adressen gebeurt).
  Niemand zal het waarderen om van adres te moeten veranderen omdat er te veel spam op binnenkomt.

  Als iemand die het bericht ook gehad heeft ooit hard geld nodig heeft, dan gaat die persoon misschien wel spammen, het is erg lucratief. De tientallen adressen die je (net als alle andere geaddresseerden) in je schoot geworpen hebt gekregen komen dan goed van pas.
  Maar voor hetzelfde geld is één van de (huidige of volgende) geadresseerden nu al een spammer en vindt hij al die adressen een mooi cadeau.

  Dus als je het bericht nog niet doorgestuurd hebt: doe het niet! gooi het weg!
  Als je het al wel doorgestuurd heb moeten we maar hopen dat het in al zijn omzwervingen nooit bij een spammer terecht komt, want jouw adres staat er nu ook in.


  Bekijk ook de andere wijsheden:
  1. Waarschuwingen per e-mail voor virussen
  2. Bedrijven die om je wachtwoord vragen
  3. E-mail bijlagen (attachments)

  Vragen, opmerkingen of andere bijdragen voor deze website kun je e-mailen naar @klopt.nl
 • ©2001- klopt.nl    klopt.nl is een privé-domein en is NIET te koop